Proiectul E.P.I.C. – Educație pentru Informație Corectă este derulat de Asociația Active Yourope și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de F.D.S.C. – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu R.A.F. – Romanian American Foundation și cu sprijinul C.J.I. – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Perioada: 15 februarie- 15 august 2024

Grupul țintă 800 tinerii cu vârsta cuprinsă intre 14 și 19 ani din județul Dolj urban si mic urban.

Acest proiect se naște din nevoia de a educa si a oferi instrumente practice tinerilor pentru a naviga in mod conștient si responsabil prin valul de informații contradictorii si uneori, false. Aceștia aflându-se în curs de dezvoltare a abilităților lor de gândire critica devin mai predispuși a fi influențați de sursele de știri online si social media.

Proiectul E.P.I.C. își propune să dezvolte abilitățile și cunoștințele tinerilor pentru a deveni consumatori critici de informații, capabili să recunoască și să contracareze dezinformarea și știrile false. Contribuind astfel la educația media a tinerilor, proiectul vizează promovarea unei societăți bine informate și susținerea principiilor unei democrații sănătoase.

Prin sesiuni interactive desfășurate pe durata a șase luni, proiectul își propune să îmbunătățească capacitatea tinerilor de a lua decizii informate și să crească nivelul lor de conștientizare cu privire la impactul știrilor false.

Astfel, în următoarele 6 luni se vor organiza:

Atelier Dezvoltarea Abilităților Media: Tineri Mentori în Acțiune: Educarea tinerilor privind educația media, cum să devină mentori pentru alți tineri în domeniul educației media, cum să răspundă la întrebări și să ofere sprijin continuu.

Ateliere Interactive pe Tema Media si Informației: In cadrul atelierelor vor fi abordate subiectele: tipurile de haos informațional, mesaje de persuasiune, Fapte si opinii, verificarea informației și analiza mesajelor, libertatea de exprimare, deconstrucția mesajelor media. Activitățile vor îmbina informațiile teoretice pe tema proiectului cu ateliere practice bazate pe metode activ participative si învățarea non-formala.

– concursul de creare de meme.
– dezbatere despre un film cu un personaj real. Anterior vizionarii filmului, vor desfășura un atelier in care tinerii vor fi informați privind faptele certe, istorice despre personajul respectiv.
– vizita de studiu într-un studio de știri și discuții cu personalul TV despre crearea știrilor, pentru a familiariza tinerii cu specificul activității mass-media si culisele unde se elaborează produse media.
– atelier de identificare de fapte si opinii in articolele blogurilor craioveni, acțiune realizata cu ajutorul Asociației Blogger-ilor Olteni.

Campanie de informare si conștientizare pe rețele de socializare „Fii Conștient! Lupta împotriva Dezinformării” este o inițiativă online dedicata educării și informării publicului cu privire la combaterea dezinformării si dezvoltarea abilităților de navigare in mediul digital plin de informații contradictorii.

Despre programul Efectiv Civic

Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Inițiativa are ca focus:

  • creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural.

  • dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanțate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte.

Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.

Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Despre RAF – Romanian American Foundation

Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.

  • Conferință de încheiere a proiectului E.P.I.C.
  • Resurse pentru Educația Media în Clasă!
  • Educație Media în Acțiune! – Concurs de Meme și Kahoot
  • De la Teorie la Practică: Ateliere Interactive pe Tema Media și Informației în Liceele din Dolj
  • Dezbatere Despre Filmul „Napoleon” cu Liceeni: Între Fapte Istorice și Ficțiune Cinematografică